De fundering van uw serre/tuinkas • Veelgestelde vragen over funderingen - Doika

De fundering van uw serre/tuinkas • Veelgestelde vragen over funderingen

, 5 min lezen

Fundering Serre Fundering tuinkas

Een juiste fundering vormt de basis voor jarenlang (groei)plezier. Aan de hand van het model, de plaatselijke omstandigheden en uw persoonlijke wensen, kan de juiste fundering worden gekozen. Hieronder vindt u meer informatie en de mogelijkheden.

Vaak gestelde vragen en de antwoorden over uw fundering

Een fundering is een opstaande rand met een hoogte van 10-12 cm. Eerst wordt de fundering geplaatst, daarna wordt het frame daar loodrecht bovenop gemonteerd.

Wat wordt bedoeld met een fundering?
Een fundering is een opstaande rand met een hoogte van 10-12 cm. Eerst wordt de fundering gelegd, daarna wordt het kozijn er loodrecht op geplaatst.

Is een fundering noodzakelijk?
Ja, eigenlijk is een fundering noodzakelijk voor elke serre. Het aluminium frame van de serre wordt namelijk niet alleen loodrecht op de fundering geplaatst, maar het 'valt' ook aan beide zijden om de fundering heen. Er ligt dus een aluminium profielrand over de fundering heen.

Wat zijn de voordelen van een fundering?
Een fundering zorgt voor een sterke en stabiele basis voor de serre. Als de fundering wordt ondersteund door tegels en/of betonnen palen, zal deze niet verzakken. Dit voorkomt mogelijke glasschade door verzakking. Daarnaast zorgt een fundering voor een hogere goot- en nokhoogte van de serre, zodat u meer ruimte ervaart in de serre. Bij de Classic modellen zorgt de stalen funderingsrand ervoor dat het houten frame niet in direct contact staat met de grond. Dit bevordert de duurzaamheid van het frame en is zeker aan te raden als de serre op een onverhard terrein wordt geplaatst.

Is een betonnen rand onder de fundering noodzakelijk?
Doika adviseert nadrukkelijk het gebruik van een betonrand onder de fundering. Hierop kunt u eenvoudig de fundering van de kas plaatsen. Met betonpluggen kunt u de kasfundatie aan de betonrand bevestigen. De betonrand is eenvoudig 100% waterpas te maken. Voor meer informatie en foto's zie de volgende pagina: betonrand waterpas plaatsen

Is mijn terras een geschikte fundering?
Nee. Als het terras als fundering dient, moet er een funderingsrand worden aangebracht. De serre zal uiteindelijk op deze fundering worden geplaatst.

Is er voor elke serre een fundering beschikbaar?
Ja, voor elke serre is een fundering beschikbaar. Vaak is dit optioneel, maar de New Classic, Birdlip, Burford, Blockley en Bourton modellen worden geleverd met een fundering. Dit wordt duidelijk vermeld en u zult de fundering niet als optie terugvinden in de prijslijst.

Hoe bevestig ik een fundering aan de ondergrond?
Afhankelijk van de ondergrond en de fundering zijn er verschillende mogelijkheden. Grofweg kunnen we zeggen dat op een verharde ondergrond een fundering aan diezelfde ondergrond wordt vastgeschroefd. Bij installatie in de open grond bieden de meegeleverde buizen de mogelijkheid om de fundering op de hoeken in beton te verankeren. Dit is niet per se noodzakelijk, maar wordt wel aanbevolen.

Fabrikanten bevelen steeds vaker aan om de fundering in beton te storten. Hiervoor kunt u gebruik maken van de (hoek)frames die bij elke fundering worden geleverd. Voor het vorstvrij verwerken van een betonnen fundering is een diepte van 80 cm nodig. Hiervoor zijn verlengde afvoerbuizen nodig, die niet bij de fundering worden meegeleverd. Uit verzekeringstechnisch oogpunt is het raadzaam de kasfundatie met beton te omhullen. Het kan een voorwaarde zijn voor de verzekeraar om uit te keren bij schade aan de serre en fundering.

Hoe werkt een fundering?
Het is van cruciaal belang dat een fundering goed geplaatst is. Een fundering is waterpas, de hoeken zijn haaks en beide diagonalen staan op gelijke afstand van elkaar. Bij het leggen van de fundering in de grond werkt het goed om deze te plaatsen op funderingsstenen in de buurt van de hoekpunten. Plaats de funderingsstenen onder het maaiveld, zodat u ze later niet opmerkt.

Moet een fundering 100% waterpas zijn?
Nee, u kunt een fundering plaatsen met een helling van 1% over de richting van de goot / nok. Dit is vaak ook het afschotpercentage dat u gebruikt bij uw bestrating. Met een helling van 1 cm per 100 cm zorgt u ervoor dat het water dat in de goot komt in één richting loopt. De fundering moet volledig vlak zijn. Als uw serre deuren zonder drempels heeft, moeten de voor- en achtergevel waterpas zijn.

Wordt een fundering altijd los geleverd?
Nee, als de fundering van aluminium is, wordt deze vaak geïntegreerd met het kozijn geleverd. Dit zorgt voor een optimale aansluiting tussen kozijn en fundering. Stalen funderingen worden meestal los geleverd en worden met clips, bouten en moeren/schroeven aan het serre frame bevestigd.

Kan ik ook zelf een fundering maken?
Ja, dat kan zeker. Houdt u er rekening mee dat de opgegeven maten ruwe maten zijn. Voor exacte funderingsmaten verwijzen wij u naar de handleiding van de betreffende serre. Hierin staan de funderingsmaten in mm. Dit zijn vaak de buitenmaten van de fundering. (Harde) houten balken zijn hiervoor geschikt, maar een gegoten betonnen rand of gemetselde fundering is ook mogelijk.

Ik woon op zachte (veen)grond, is dit een probleem?
Als de fundering wordt geplaatst op een ondergrond die na verloop van tijd kan verzakken, is het raadzaam om de fundering / zelfbouwfundering op palen te plaatsen. Afhankelijk van de ondergrond kunnen palen van een bepaalde lengte worden gebruikt. Het is belangrijk de exacte funderingsafmetingen te kennen, die in de handleiding van de serre vermeld staan.

Andere intressante artikels:

Leestip: Zelf een fundering maken voor uw tuinkas/serre en andere optionele funderingen
Leestip: Alles over het glas van uw serre/tuinkas
Leestip: Montage video's van de tuinkas serie Popular
Leestip: Montage video's van de tuinkas serie Qube

Tags


Nieuwste blogs

  • Waar een brievenbus kopen? - Doika

    Waar een brievenbus kopen?

    Lees meer 

  • Wat doen tegen slakken in brievenbus? - Doika

    Wat doen tegen slakken in brievenbus?

    Lees meer 

  • Sleutel van de brievenbus kwijt, hoe openen? - Doika

    Sleutel van de brievenbus kwijt, hoe openen?

    Lees meer 

Eerder bekeken door jou

logo doika

© 2024 Doika, Powered by Doika BV

  • Bancontact
  • iDEAL
  • Mastercard
  • Visa
  • Klarna
  • in3
  • SOFORT
  • SEPA Direct Debit

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.