Hoe snel vult een regenton? - Doika

Hoe snel vult een regenton?

, 6 min lezen

Hoe snel vult een regenton

De gemiddelde neerslag in België ligt per jaar op 910 mm, zonde als je dan veel liter drinkwater gebruikt om de tuin te bewateren. In de drogere periodes kun je dan natuurlijk veel beter het opgevangen regenwater gebruiken om jouw bloemen en planten water te geven. Een regenton kan regenwater opvangen zodat jij geen kraanwater hoeft te gebruiken voor jouw tuin!

In de meeste ruinen wordt er regelmatig gesproeid om de planten in leven te houden. De regenton is een duurzame manier om dit te doen, zodat jij zelf schoon water uit de kraan kan besparen! Regentonnen zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar zodat er altijd wel een regenton is die past bij jouw wensen en tuin!

De voordelen van een regenton

Met een regenton in jouw tuin kun je veel regenwater opvangen en gebruiken in de tuin én zelfs voor andere huishoudelijke taken! De aanschaf en het gebruik van een regenton heeft vele voordelen!

Regenwater is namelijk veel beter voor planten dan kraanwater. Dat komt omdat regenwater zachter is en de juiste temperatuur heeft. Daarnaast bevat regenwater geen kalk. Dat het water geen kalk bevat is iets waar planten erg blij van worden! Daarbij kun je het opgevangen regenwater ook gebruiken voor het wassen van de ramen en je kunt er zelfs de auto mee wassen! Doordat regenwater geen kalk bevat, zal dit streeploos zijn. Ideaal dus!

Ook zorgt het opgevangen regenwater is de regenton voor minder wateroverlast. Bij een flinke regenbui zal het water door de tuin heen stromen. Maar doordat er bij jou minder water stroomt en dit wordt opgevangen heb je minder kans op deze wateroverlast.

Met en regenton ben je voorbereid op extreme weersomstandigheden! Na een flinke regenbui, heeft jouw regenton voldoende liter water opgevangen waardoor jij in de drogere periodes de tuin kan bewateren met het water uit de ton. Als jouw regenton vol zit in de droge periode, dan hoef jij hiervoor geen drinkwater te gebruiken. Waarom zou je nog wachten met een regenton aansluiten?

Het op vangen van regen en neerslag is natuurlijk ook een stuk voordeliger! Als je je voorstelt dat je bij een goede sproeibeurt al zeker 100 liter water nodig hebt, dan is de eenmalige investering voor een beste regenton natuurlijk te overzien. Want het gebruik van regenwater is natuurlijk gratis!

De neerslag afgevoerd via de regenpijp en opgeslagen in een regenton heeft natuurlijk een positief effect op de bodem en de natuur. Je draagt op deze manier dus bij aan het milieu!

Maar hoe lang duurt het voordat je een regenton vol hebt?

Je wil natuurlijk ook snel een volle regenton om jouw tuin te kunnen sproeien en gebruik te maken van het regenwater. De tijd voordat een regenton vol is, heeft natuurlijk te maken met het oppervlak waarmee je het water opvangt. De dakgoot waaraan de regenpijp aangesloten is en waar dus ook de ton staat, heeft invloed op hoelang het duurt voordat er voldoende water zit in de regenton.

Hoelang het duurt voordat de ton vol is hangt natuurlijk ook af van de grootte van de ton. Je kunt er vanuit gaan dat na een aantal flinke regenbuien tot aan een droge periode je zeker wel een volle ton hebt!

Het overtollige water van de regenton moet natuurlijk ook op een goede manier worden afgevoerd via de regenpijp, hierover later meer!

Waar let je op bij de aanschaf van een regenton?

Als jij een regenton wilt kopen, denk dan vooraf na over het materiaal waarvan je de regenton zou willen hebben. Je kunt kiezen voor houten regentonnen of juist een kunststof regenton. Bij de houten regenton moet je rekening houden met meer onderhoud omdat houdt kan krimpen of uitzetten wanneer dit in contact komt met water.

Ook moet je nadenken over de grootte van de regenton. Een kleine regenton kan prima voor een kleinere tuin. Wanneer je kiest voor een grote regenton, dan moet je hiervoor uiteraard wel ruimte hebben en je wil natuurlijk niet dat de regenton jouw prachtige uitzicht belemmert.

Ook moet je bij de aanschaf rekening houden met de montage van de regenton. Wil je de regenton aansluiten? Dan kun je hiervoor een vulautomaat gebruiken en op verschillende manieren de regenton aansluiten op de regenpijp. Je kunt een stuk uit de regenpijp zagen en hier de vulautomaat plaatsen, maar ook kun je een gat boren in de regenpijp zodat je hierop de vulautomaat kunt aansluiten. Ook kun je kiezen om in de deksel op de ton een gat te maken en deze rechtstreeks aansluiten op de regenpijp.

Daarnaast zijn er tonnen in verschillende soorten en maten. Je kunt zelf de keuze maken voor een houten regenton of juist eentje van kunststof. Kies voor een zwarte regenton of juist voor een meer natuurlijke kleur. Wanneer je wil dat de regenton nog minder opvalt, kun je ook kiezen voor een regenton gecombineerd met een mooie plantenbak!

Denk bij de aanschaf van een regenton ook aan een verhoging, op deze manier kun jij gemakkelijk jouw gieter vullen met het kraantje van de ton!

Tips voor het gebruik van een regenton

Het voordeel van een vulautomaat is dat deze ook kan voorkomen dat de ton overstroomt. De vulautomaat kan zich een soort van sluiten, zodat het water niet in de regenton terecht komt maar gewoon via de regenpijp wegstroomt, bijvoorbeeld het riool in. Ook kun je een druppelslang gebruiken voor het overtollige water zodat dit geleidelijk de tuin in stroomt.

Bij stilstaand water moet je er wel rekening mee houden dat dit kan gaan ruiken, zorg er daarom voor dat je de regenton niet direct naast een terras plaatst. Daarbij kun je dit ook voorkomen door de regenton in een schaduwrijke plek te zetten of door een deksel op de regenton te plaatsen. Een deksel voorkomt ook overlast van muggen.

Je moet er voor zorgen dat je eenvoudig een emmer of gieter kan vullen met het opgevangen water. Plaats de tonnen dan ook op een verhoging zodat je de emmer of gieter onder het kraantje kan plaatsen zodat je eenvoudig de tuin kan bewateren.

Je moet de regenton in de winter leeg laten lopen! Water gaat namelijk bevriezen bij vorst, waardoor het uitzet. Dit kan zorgen voor scheuren in de regenton. Dit wil je natuurlijk voorkomen, daarom moet je zorgen dat je een afvoer gebruikt om het water voor de winter uit de ton te laten lopen.

Wil jij ook zo'n mooie regenton aansluiten om water te besparen in droge periodes? Bekijk ons assortiment en vind voor jouw tuin een geschikte regenton.


Nieuwste blogs

  • Geranium stekken: Stap-voor-stap handleiding - Doika

    Geranium stekken: Stap-voor-stap handleiding

    Lees meer 

  • Essentiële tips voor het kiezen van de perfecte tuinafrastering - Doika

    Essentiële tips voor het kiezen van de perfecte tuinafrastering

    Lees meer 

  • Perzikboom snoeien: Tips voor een gezonde groei en rijkelijke oogst - Doika

    Perzikboom snoeien: Tips voor een gezonde groei en rijkelijke oogst

    Lees meer 

Eerder bekeken door jou

logo doika

© 2024 Doika, Powered by Doika BV

  • Bancontact
  • iDEAL
  • Mastercard
  • Visa
  • Klarna
  • in3
  • SOFORT
  • SEPA Direct Debit

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.