Hoeveel ruimte boven terrasverwarmer?
, 8 min lezen
, 8 min lezen
Heerlijk in de avonden tot laat buiten kunnen zitten, wie wil dat niet? Dan wil je natuurlijk wel lekker warm en aangenaam buiten kunnen zitten. Dan kun je kiezen voor een elektrische terrasverwarming die er voor zorgt dat jou terras lekker warm is. Wanneer jij wil gaan voor een warm terras door een elektrische terrasverwarming, dan is het belangrijk dat je weet met welke zaken je rekening moet houden.
Je moet bij de aanschaf van een elektrische terrasverwarming nadenken over het vermogen, de plek van monteren, de hoeveelheid stroom, hoeveel ruimte je erboven nodig hebt en bij welk terras welke heater het beste past.
Wij zullen jou helpen met de zoektocht naar een geschikte elektrische terrasverwarmer zodat jij heerlijk buiten kan zitten.
Het te verwarmen gedeelte heeft te maken met het nodige vermogen van de terrasheater. Daarbij moet je rekening houden met het aantal open wanden dat het terras heeft. Hoe meer wanden je hebt, hoe meer beschut je zit, dus dan kun je ook kiezen voor een bepaald type terrasverwarmer met minder vermogen. Je moet hierbij rekening houden met het aantal vierkante meters dat je wil verwarmen.
Wanneer je een open terras wil verwarmen, dan heb je de meeste infrarood straling nodig. Dit komt omdat je in de open lucht zit, waar de warmte niet blijft hangen en de ruimte is dan ook windgevoelig. Hierbij moet je rekening houden met zeker 2000W per 8 vierkante meters. Denk ook na over hoe je de terras stralers wil monteren, bijvoorbeeld aan een parasol of een schutting.
Een overkapping aan huis is vaak licht gevoelig voor de wind. Je moet rekening houden met minimaal 2000w per 10 vierkante meter. Het is afhankelijk van het type overkapping hoe je de beste terrasverwarming kan monteren.
Bij een aluminium veranda is het zo dat je hier nauwelijks in kan schroeven. Daarom is het het beste om de terrasverwarming aan de achterpui te monteren. Om dan rekening te houden met de ruimte boven de elektrische terrasverwarmers moet je minimaal 25 centimeter afstand houden tot de kunststof dakplaten.
Bij een houten overkapping heb je meerdere montage mogelijkheden, dit kan aan het houten plafond, tussen de balken of aan uiteinde overkapping naar binnen gericht. Je moet hierbij rekening houden met minimaal 15 centimeter afstand.
Bij een zithoek met twee gesloten zijdes heb je het geluk dat het te verwarmen gedeelte al deels beschut is. Je kunt hierbij één elektrische terrasverwarmer aanschaffen die aan het uiteinde van de overkapping naar binnen gericht wordt. Dit kun je ook doen aan iedere open zijde zodat je aan beide kanten geniet van de infrarood lamp. Je moet rekening houden met 2000W per 12M2.
Meerdere stralers zorgen er in dit geval vorm dat de terrasverwarmer zorgt voor een aangename warmte. Dit levert namelijk een bepaalde overlap in de warmte.
Bij een overkapping met drie gesloten zijdes heb je eigenlijk een windvrije situatie. Je kunt dan kiezen voor terrasverwarmers over de breedte. Dit kan aan het uiteinde zijn, het midden of ingebouwd in het plafond.
Bij dit soort terras zal je rekening moeten houden met 2000W per 12 tot 14m2.
Bij een gesloten tuinkamer is alles mogelijk, maar geen terrasverwarming op gas, dit verbrandt namelijk de zuurstof in de ruimte. Een erg belangrijke factor om rekening mee te houden!
Bij dit te verwarmen oppervlakte heb je eigenlijk de meest gunstige situatie omdat je hier geen invloed hebt van wind. Ook hier bepaald oppervlak best beste totaal vermogen van de terrasverwarmer. Houdt rekening met ongeveer 2000W per 16m2, mits het plafond een hoogte heeft van 2,6 meter.
Bij het eerste zonnetje van het jaar is het toch heerlijk om weer puiten te kunnen zitten. Je kunt dan kiezen voor een elektrische heater, deze zal succesvol verwarmen mits je kiest voor de beste terrasheater voor jouw situatie!
Je moet de elektrische terrasverwarmer natuurlijk ook monteren, om hier optimaal van te kunnen genieten is het belangrijk dat je dit juist doet. Bij een open situatie kun je de terrasverwarmer installeren op een plek zo dicht mogelijk bij de zitplaats. Wanneer de te verwarmen oppervlakte een overdekte plek is, dan kun je terrasverwarmers het beste monteren aan de open zijde en dan gericht naar binnen.
Ook kun je kiezen om de terrasverwarmers in te bouwen in bijvoorbeeld het plafond. Je kunt dan een plek kiezen zo dicht mogelijk bij de zitplaats. Houdt dan rekening met de lange- en korte golf infrarood straling, dus het vermogen van de terrasverwarmers.
Bij het inbouwen van de terrasverwarmers in het plafond moetje wel rekening houden met een aantal regels wat betreft de installatie. Warmte hoopt dan natuurlijk op in het plafond, waardoor je rekening moet houden met ventilatie.
Je kunt dit op verschillende manieren oplossen, je moet namelijk zorgen dat de balkhoogte minimaal 16 centimeter is en de lengte van het balkvlak moet zeker 1,50 meter bedragen.
Wanneer je een terrasverwarmer aanschaft met 1400 tot 2000 watt, dan zijn er vaak geen bijzondere maatregelen nodig. Bij meerdere stralers dan kan het nodig zijn om iets aan te passen. Bij een standaard huisinstallatie is het zo dat groepen zijn voorzien van 16A. Bij deze groep kun je verschillende apparaten aansluiten met een totaal vermogen van 3600 wat. Als je dan bij één groep kiest om daar de terrasverwarming op aan te sluiten, kun je het volgende op zo'n groep aansluiten: 1 straler van 2000 watt, of twee van 1400 watt. Je moet je zeker aan deze vuistregel houden.
Een elektrische terrasverwarmer kan om zogenaamde piekstroom vragen wanneer deze opstart, dit is 2 tot 3 keer het normale vermogen. Deze piekstroom ligt dan voor een seconde hoger. Soms kan een standaard huisinstallatie dit niet aan. Het kan helpen om een extra stroomgroep aan te leggen, doe dit altijd wel in overleg met een elektricien.
Als je een terrasverwarmer aanschaft van 2000W, dan verbruikt deze 2000W per uur dus 2kW. Het grote verschil zit het in het rendement van goede en goedkope terrasheaters. Bij goede terrasverwarmers ligt dit ongeveer op 92% rendement per kW, bij goedkope terrasheaters is dit 30-50%.
De meeste terrasverwarmers vragen niet om heel veel ruimte. Je moet rekening houden met een minimale ruimte van 12cm boven het toestel onder een houten plafond. Hierbij mag het infrarood licht natuurlijk nooit tegen iets aan liggen, dit kan bij niet- en wel brandbaar materiaal zorgen voor verschroeiing. Bij glas kun je dezelfde bepaalde hoogte aannemen.
Wil jij een warm terras bij een aluminium veranda, dan moet je rekening houden met 25 centimeter afstand. Bij meer brandbaar materiaal moet je rekening houden met 50 centimeter.
Het is zo dat de situatie nooit hetzelfde en standaard is, daarom moet je ook altijd zelf logisch nadenken of de terrasverwarmer op een veilige plek wordt gemonteerd.
Een terrasverwarmer heeft vele voordelen. Het is allereerst zo dat je ook op de iets wat koudere dagen aangenaam buiten kan zitten. Je moet deze op de juiste manier monteren zo kun je de terrasverwarmer als prettigst ervaren. Je moet rekening houden met de onderlinge afstand, het type straler en het zichtbare licht.
Een ander voordeel is dat de terrasverwarming niet veel ruimte in beslag neemt. Wanneer deze aan het plafond of de schuifpui gemonteerd worden heb je hier geen ongemak van. De terrasverwarming neemt nauwelijks ruimte in beslag.
Bij een terrasheater is het zo dat je binnen enkele seconden al kan genieten van aangename warmte. Je kunt deze direct aanzetten wanneer je dit wenst en genieten van de warmte.
Je kan dit helaas ook andersom redeneren, want ieder voordeel heeft ook een nadeel. Het kan namelijk zo zijn dat de terrasverwarming niet past op jouw meterkast. Dit wanneer de terrasverwarming vol vermogen vraagt. Je moet dan de meterkast vervangen, dit is gelukkig niet in iedere situatie zo. Ook wanneer je een erg hoog plafond hebt waaraan je de terrasverwarming zou willen ophangen kun je niet genieten van de optimale warmte. Maar ook hiervoor is een oplossing, dan kun je de terrasverwarming monteren aan de wand.
Bij elkaar opgeteld is een terrasverwarming dus ideaal op ook op de koudere dagen lekker buiten te zitten!
Een terrasverwarming kun je bij Doika, een terrasverwarming specialist aanschaffen in verschillende soorten en maten! Kies jij voor hangende terrasverwarming, inbouw terrasverwarming of toch voor een staande terrasheater? Het is allemaal mogelijk!
Zwart, wit of grijs? Kies voor een terrasheater dat past bij de algehele sfeer van jouw veranda zodat je het helemaal af kan maken! Zie jij jezelf 's avonds al lekker zitten?